Születésnap: Fred Haise űrhajós

fred-haise.jpg

Fred Wallace Haise 1933. november 14.-én született az Egyesült Államokban, Mississippi Biloxi nevű településén. Mint társai, ő is a haditengerészetnél tanult, ahol 1954-től pilóta, 1959-től pedig a NASA alkalmazásában berepülő pilóta. Az ötödik amerikai csoport tagjaként kezdi meg űrhajós kiképzését 1966-ban. Összesen 5 napot, 22 órát és 54 percet töltött a világűrben.

Fred Haise nem tartozik a legszerencsésebb sorsú amerikai űrhajósok közé. Kiképzése után 1968-ban az Apollo 8 tartalék holdkomppilótája volt. Az Apollo 8 elsőként érte el a Holdat, de még nem szállt le rá. 
1969 júliusában szintén tartalék, az Apollo 11 küldetésében. Talán ez lehet a legfrusztrálóbb momentum életében, hiszen ha pl. Edwin Aldrinnak bárminemű problémája keletkezik a küldetés teljesítése előtt, most Fred Haise lehetne a második ember, aki a Holdon sétálhatott volna. 

apollo11.jpg

1970 áprilisban végre Haise előtt is megnyílik a világűr, és az Apollo 13 fedélzetén útnak indul James Lovell és Jack Swigert társaságában a Hold felé. Ám, mint a történelemből már tudjuk, az Apollo 13 egy szerencsétlenül szerencsés űrhajó, hiszen a műszaki egységben a Földtől 321.860 kilométerre történt robbanás keresztülhúzta a harmadik holdraszállás tervét, így Haise nem lehetett a hatodik ember sem, aki a Holdra léphetett volna. Viszont a három űrhajós saját találékonyságának, a NASA gyors reagálásának és a szerencsének köszönhetően a Hold megkerülése után épen térhetett vissza a Földre. Történetükből 1995-ben nagy költségvetésű film is készült nemes egyszerűséggel Apollo 13 címmel. 

Haise sorsa továbbra sem tartogatott több, kiemelkedő sikert, az Apollo 16 küldetésben szintén tartalékként szerepelt. A NASA összesen húsz Apollo-expedíciót tervezett, Haise pedig az Apollo 19-re lett beosztva. Ám a közérdeklődés enyhülése és a pénzgondok miatt az Apollo 17 utáni repüléseket törölték. 

600px-Haise_i_Fullerton_podczas_programu_Approach_and_Landing_Test_GPN-2000-001421.jpg

Fred Haise részt vett még a Space Shuttle program kezdeteiben, a tesztsiklót, melyet Enterprise-nak kereszteltek, de űrrepülésre nem volt alkalmas, négy alkalommal ő irányította, Gordon Fullerton társaságában az emberes repülési/landolási teszteken. 
1979. június 29.-én leszerelt a NASA-tól, és az Apollo-holdkompot gyártó Grumman Aerospace vállalat egyik alelnöke lett.
Fred Haise ma 79 éves. Köszöntjük! X8105903-22.jpg