Születésnapi köszöntés - Charles Duke

1935. október 3.-án született az Észak-Karolinai Charlotte városban az az amerikai űrhajós, aki tizedikként lépett a Hold felszínére.

charlie duke.jpg 

Charles Duke az amerikai légierő ezredese. Űrhajós kiképzése az ötödik amerikai csoportban kezdődött meg 1966. április 4.-én. A kiképzés sikeres teljesítése után ki is jelölték tartaléknak az Apollo 13 holdkomp-pilóta helyére, de kanyaró  miatt helyét Jack Swigert vette át. A dolog érdekessége, hogy repülésre eredetileg Kenneth Mattingly-t jelölték, de Duke kanyarója miatt az arra nem immunis Mattingly-t is lecserélték. Utólag akár még szerencsésnek is tekinthető a betegség, hiszen az Apollo 13 soha nem szállt le a Holdon, Duke viszont igen, méghozzá az Apollo 16 holdkomp-pilótájaként. A csapat parancsnoka Jonh Young volt, ők ketten összesen 71 órát töltöttek a Holdon, ebből felszíni űrséta keretein belül pedig (3 alkalomnyival) 20 óra 14 percet. 

Charles Duke végül összesen 11 napot, 1 órát és 51 percet tartózkodott a Földön kívül. 1976-ban elbúcsúzott a NASA-tól valamint a hadseregtől is, és cégigazgatónak állt. Ma ünnepli 77. születésnapját.