A majdnem-űrhajós ugrórekordjai

baumgartner_2364768b.jpg

Mitől számít valaki űrhajósnak? Űrhajós-e az a jelölt, akit még csak felkészítenek az utazásra; és űrhajós-e az űrturista? És egy extrém-sportoló, aki a világűr pereméről szeret ugrálni mindenféle rekordokat megdöntve? 

Nos, a tegnapi sztrato-ugrás mindenképp világhírnevet követel Felix Baumgartnernek - ha eddig még nem lett volna neki. Az osztrák "őrült" kétség kívül kiemelkedő teljesítményt nyújtott, hiszen 39 kilométer magasból vetette ki magát a semmibe, és négy perces zuhanása alatt több rekordot is megdöntött. Többek között tegnaptól ő tartja a magassági rekordot is (ami az ugrást illeti), és a leggyorsabbnak járó elismerés is az övé. Valamint egy nem elhanyagolható tényt is meg kell jegyezni vele kapcsolatban: ő az egyedüli a világon, aki "jármű" nélkül érte el és lépte át a hangsebességet. (Ez valóban nagy teljesítmény, Chuck Jager a negyvenes években sztárnak számított, amikor speciális repülőgéppel elsőként lépte át ezt a határt.)

felix-baumgartner-standing-in-his-capsule-about-to-dive-640x480.jpg
Azonban nem árt tudni, hogy ez a sportág, ha egyáltalán nevezhetjük annak, nem új, már a hatvanas évek legelején folytak amerikai kísérletek emberekkel, akik léghajókkal felemelkedtek a sztratoszférába, majd kiugrottak onnan. Egyes források őket nevezik a világ első űrhajósainak, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a Föld görbülete ennél a magasságnál, valamint a levegő hiányában szabad szemmel is látható fekete világűr együttes látványa valóban azt a képzetet kelti, hogy már "odakinn" vagyunk, éppen csak a súlytalanság nem jelentkezik. 
Az amerikai résztvevőkről a The First Men In Space címet viselő, a History Channel által is propagált dokumentumfilmből tájékozódhatunk bővebben. 

felix-baumgartner-lg.jpg
Felix Baumgartner nem űrhajós, bár nagyon közel áll hozzá (mind fizikailag, mind felkészülésben). Érdekes viszont, hogy a potom 50 millió dollárt (legutóbb Sarah Brightman énekesnő, aki 2015-ben utazik) kicsengető űrturistákat sem szokás űrhajósnak nevezni annak ellenére, hogy ők kétségbe vonhatatlanul jártak/járni fognak az űrben, 10-12 napos tartózkodással. Viszont más nézetek szerint az sem tekinthető még igazi űrhajósnak, aki a felkészülés szakaszában tart, de még nem esett át az első utazáson. És ha még ez sem elég, van történelmi példa ún. űrugrókra is, akik csupán néhány percet tartózkodtak az űrben, majd előre kiszámított pályán visszazuhantak a Földre. E tekintetben az USA első két űrhajósa, Alan Shepard és Wally Shirra sem lenne valódi űrhajós, bár a labda az ő oldalukon pattog, hiszen később mindketten részt vettek még más küldetésekben is. 
Űrhajós tehát az, aki járt az űrben, érezte a súlytalanság állapotát, legalább egyszer megkerülte a Földet. Ehhez nem kevés felkészülés és még jobb egészségi állapot szükséges az intelligenciabeli elvárások mellett. 
Felix Bumgartner tehát afféle "majdnem-űrhajós", mégis elmondható: teljesítményét akár a kiképzett űrhajósok is megirigyelhetik. Gratulálunk, Felix! Szép volt!